Lumi imaginare, atat de apropiate de realitate…

18 06 2009

Pentru ca tocmai am terminat cu proba scrisa a examenului de licenta si intru pe ultima suta de metri cu definitivarea lucrarii, m-am gandit ca ar fi culmea sa nu scriu cate ceva despre doua romane atat de dragi mie, care imi sunt studiu de caz in incercarea de a demonstra ca nevoia noastra de a citi/asculta/mai nou viziona povesti, este una perfect umana si imposibil de inabusit, indiferent de varsta.

Suntem fiinte ”mitice” si avem nevoie de basme si povestiri nemuritoare care sa ne faca sa meditam la sensurile vietii, care sa ne ofere raspunsuri pentru viata de zi cu zi, ce na apare mai putin ”mitica”, desi intalnim la tot pasul lupta dintre bine si rau, printese si cavaleri, dragoni si ursitoare…in alte vesminte. Iata de ce pasiunea mea pentru Lord of the Rings al lui J.R.R Tolkien si The Chronicles of Narnia al lui C.S.Lewis a depasit stadiul naiv de pura fascinatie, devenind o obsesie aproape clinica, in momentul in care a trebui sa disec fiecare fragment in scopuri ”stiintifice”. Astfel am ajuns sa ma prind in mrejele verosimilului, ale creaturilor fantastice si ale reinterpretarilor idealurilor cavaleresti medievale sau ale mitologiilor celtice si nordice…toate pentru a descoperi o evidenta atat de simpla…cu cat ne afundam mai mult in Narnia cu ale sale animale cuvantatoare sau in Middle-Earth, in goana dupa Inel, cu atat ne apropiem mai mult de realitatea de care, initial, ne doream sa scapam.

Paradoxal, desi fictiunea fantasy este considerata ideala pentru escapism, pentru evadarea din banalul cotidian, la finalul cercetarii mele sunt tot mai convinsa ca tot ceea ce Tolkien si Lewis au brodat in lucrarile lor enciclopedice a avut drept rezultat surprinderea esentei fiintei umane:  pasiunile, dorintele ascunse, patimile, pacatele umanitatii deghizate in elfi, orci sau fauni. Este un verosimil atat de ciudat, dar atat de graitor…

In fond, si vechii greci scriau despre intrigile din Olimp, caci, desi se spune ca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea divinitatii, aceastei divinitati ii sunt atribuite, indiferent de religie, trasaturi si defecte atat de umane, incat am putea jura ca raiul este pe pamant.

Advertisements

Actions

Information

4 responses

26 07 2009
Arana

Lucrare de licenta pe tema liteteratura fantasy? Mai ales superba trilogie. Ohh, cat de frumos, tare mi-ar placea sa citesc asa ceva. Felicitari.

27 07 2009
alicioaika

multumesc.
e o lucrare de semiotica si mitologie aplicata pe tolkien si pe lewis 🙂

5 01 2010
cosmin

CS LEWIS scrie in parabole, Narnia este un roman profund crestin de fapt. Iar vechii greci si-au construit zeii dupa chipul si asemanarea lor, nu invers. I-au inzestrat in plus cu calitatile pe care si le doreau pentru ei insasi, putere absoluta si viata vesnica. Iar asta nu e valabil pt orice religie.

6 01 2010
alicioaika

Narnia este, in fapt, o alegorie a crestinismului, dar asa cum este perceput de C.S. Lewis, care a construit un intreg sistem pentru a-si sustine credinta. De altfel, Aslan este figura christica – sacrificiul pentru umanitate, reincarnarea, aparitiile “selective”, sa nu mai mentionez despre Crearea si Apocalipsa Narniei – construit ca imagine centrala a teologiei narniene, ce transpune intr-un limbaj, aparent, simplu doctrina crestina.
Din punctul meu de vedere, insa, orice religie este, in fapt, o emanatie a nevoii umane de a crede in ceva, motiv pentru care oamenii creeaza zeitatile si le atribuie caracteristicile pe care si le doresc. Si Dumnezeul crestin este, in functie de perspectiva, unul razbunator sau unul care iarta, unul care iubeste sau unul care “isi intoarce fata” de la omenire. Aceste figuri care, la un moment dat, se contrazic sunt presarate de-a lungul Vechiului Testament si Noului Testament.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: