Despre dragoste in stil romanesc

7 05 2009

Acum cateva zile vorbeam cu o prietena despre romane bune de dragoste si ma ruga sa ii recomand cateva titluri…Ciudat, dar primele titluri care mi-au venit in minte au fost Lorelei de Ionel Teodoreanu si Adam si Eva de Liviu Rebreanu. Prietena mea a ramas destul de surprinsa si a avut o reactie usor sceptica fata de recomandarile mele.

Probabil ca si ea, ca si mine inainte sa citesc aceste romane, se intreba de unde pana unde povesti frumoase, sincere de dragoste la Ionel Teodoreanu, dar mai ales la Liviu Rebreanu? A fost o surpriza extrem de placuta sa descopar stilul usor tragic al lui Ionel Teodoreanu, ale carui rasturnari amare de situatie te fac sa te intrebi daca exista vreo logica a acestui sentiment sau a vietii in general…Cat despre motivul metempsihozei la Rebreanu…cine ar fi crezut? O poveste despre o dragoste care trece veacurile din Mesopotamia arhaica pana in Romania contemporana (autorului), o poveste trista, cu accente de disperare, dar care, inca o data, surprinzator, are un deznodamant foarte frumos…Nu spun mai mult, pentru ca trebuie citita, dar, mai ales traita…

De fapt, ambele povesti, chiar daca sunteti amatori ai genului ori ba, chiar daca sunteti cinici cand vine vorba de romantism, va vor misca intr-o mai mica sau mai mare masura, macar datorita scriiturii al carui lirism nu va poate lasa indiferenti. Daca nu ma credeti, va invit sa le cititi!

Advertisements

Actions

Information

One response

19 05 2009
Mircea Popescu

Comedia Francezã a început în noiembrie un turneu în cele zece þãri din Europa de Est membre ale Uniunii Europene. Cele douã spectacole alese pentru acest turneu sînt La Festa, de Spiro Scimone, în regia lui Galin Stoev, ºi Preþioasele ridicole, de Molière, în regia lui Dan Jamett. Administratorul general al Comediei – doamna Muriel Mayette – a vrut sã arate douã extremitãþi ale repertoriului: douã farse, una clasicã, cealaltã contemporanã. Bucureºti a fost, dupã Sofia, a doua capitalã vizitatã de Comedia Francezã în acest turneu programat în cadrul stagiunii culturale europene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: