Popular culture…sau cum sa fii un shopaholic veritabil

16 04 2009

Inainte de a mai scrie cate ceva pentru lucrarea mea de licenta ce are ca tema miturile contemporane si cultura media/”popular culture”, mi-am adus aminte de o carte pe care am terminat-o de curand si care poate fi analizata din aceasta perspectiva: mitul consumerismului extrem ca mit contemporan, prin acest concept intelegand definitia data de Roland Barthes in lucrarea “Mitologii”.

Intr-adevar, “Shopaholic and baby” de Sophie Kinsella (trad. rom. “La cumparaturi cu bebe”) continua seria cartilor despre “shopaholica” Rebecca Bloomwood si ilustreaza obsesia omului contemporan de a cumpara lucruri de care nu are nevoie datorita mirajului publicitatii si a tehnicilor de marketing si vanzari. De altfel, eroina cartii se dovedeste a fi la fel de inovativa si nonconformista in a se arunca in incurcaturi de tot felul si a o scoate la capat intr-un mod admirabil, dezvoltand chiar o pofta ciudata de gravida: pofta de a face si mai multe cumparaturi.

Desi pare o carte superficiala, incadrata de altfel in categoria chick-lit, o carte menita sa te bine dispuna si atat, eu sustin posibilitatea de a face o analiza cat se poate de serioasa asupra lumii contemporane cu noile vicii cum ar fi cumparaturile online sau creditele contractate in banci din celalat capat al globului, pornind de la aceasta lectura.

Nu sunt o consumatoare inraita a genului, dar consider ca pentru a fi un om cu vederi largi in alte literaturii, trebuie sa “gusti” cate putin din fiecare si sa tragi concluziile. Pentru mine seria “Confessions of a shopaholic” a reprezentat o astfel de lectura, pe care am gustat-o din plin si am savurat-o pe indelete, trecand dincolo de aparenta facila catre intelesuri mai serioase ce pot fi desprinse la o lectura avizata.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

2 05 2009
Fashion Shop

Foarte bine spus! Si eu m-am distrat copios citind seria “Confessions of a shopaholic”, abia asteptam sa vad si filmul.Din pacate nu a fost chiar asa reusit precum am crezut!dar asta-i doar parerea mea 🙂

3 05 2009
alicioaika

Intr-adevar, cartea are mult mai multa savoare. FIlmul a fost dragut, dar, ca de obicei, au fost adaptate multe secvente din carte, care si au pierdut oarecum din farmec. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: