A mon seul desir…

6 04 2009

Din momentul in care am inceput sa citesc “Doamna si licornul” de Tracy Chevalier, apetitul pentru a afla mai multe despre misterioasele tapiserii pastrate azi la Muzeul Cluny mi-a fost deschis. Infatisand simturile umane metaforizate prin dialogul vizual femeie/licorn, aceste tapiserii au inspirat doua povesti pe cat de diferite, pe atat de captivante.

“Doamna si licornul” de Tracy Chevalier are in vedere reconstituirea unui Ev Mediu in care arta devine locul unde oamenii pot evada pentru a-si trai viata, dincolo de regulile si tabuurile vremii. In acea lume, dragostea, sentiment aproape inexistent, sentiment interzis de normele vietii de zi cu zi, devine licornul mult dorit de toate personajele cartii. Este interesant de vazut cum destinul familiilor ce intra in contact cu tapiseriile, de la nobila familie Le Viste pana la familia de tesatori de la Chapelle este intretesut asemeni itelor din urzeala. Cu toate acestea, limitarile vremii se impun, nu insa fara a permite o scurta intruziune a culorilor in destinele terne ale personajelor.

Fata de “Doamna si licornul”, povestea din “Al saptelea licorn” de Kelly Jones, ce se inspira din acelasi set de tapiserii, este adusa in contemporaneitatea unui Paris dominat de orgolii artisitice si de competitia din lumea muzeelor. Alexandra Pellier ajunge sa descopere un secret bine ascuns de-a lungul epocilor intr-o manastire-spatiu de recluziune in care timpul s-a oprit. Exista o a saptea tapiserie, iar aceasta tapiserie marcheaza vietile protagonistilor care, pe masura ce intra tot mai adanc in aventura descoperirii si recuperarii sale, se recupereaza pe sine, isi redescopera destinele si redescopera ceea ce englezii numesc ” a true love”. Un roman complex, plin de intrigi, care te poarta pe drumul caderii si regasirii.

Cele doua povesti au in centru motivul licornului, pornind de la o realitate abstracta, el se construieste diferit pe parcursul celor doua naratiuni, pentru a sublinia, inca o data, nevoia omului de a imagina si de a crea lumi fanteziste in care logica sa fie abolita, pentru a lasa locul frumusetii in stare pura. Licornul este “singura dorinta” pentru personajele din ambele carti, iar aceasta dorinta imbraca formele viselor fiecaruia dintrei ei.

Quel est votre seul desir?

Advertisements

Actions

Information

5 responses

14 04 2009
Singura Dorinta

Exista o saptea tapiserie, iar aceasta tapiserie marcheaza vietile protagonistilor care, pe masura ce intra tot mai adanc in aventura descoperirii si recuperarii sale, se recupereaza pe sine, isi redescopera destinele si redescopera ceea ce englezii numesc ” a true love”.

Se pare ca atunci cand nu reusesti in viata reala poti transpune dorinta si modul natural de a descoperii ceea ce iti doresti de fapt prin scrierea unei carti in care totul este asa cum ai fi vrut sa fie,se recupereaza pe sine, isi redescopera destinele si redescopera ceea ce englezii numesc ” a true love”.
Pacat ca suntem oameni si gresim, pacat ca suntem oameni si stim sa fugim, pacat ca suntem oameni si nu putem gandii fara influenta, pacat ca si ziua de maine a devenit prea tarziu, paca ca ne inglobam in tristete in loc sa explodam de fericire pana cand ne agatam de batranete.

21 04 2009
fleurdulys

Hehe, ce amintiri. Eram in Paris cand am terminat cartea. Eram in extaz cand am ajuns in fata tapiseriei la muzeul Cluny.

22 04 2009
alicioaika

O fata norocoasa 🙂 Mi-as dori sa ajung si eu sa le vad pentru ca au inspirat niste povesti foarte frumoase…

1 07 2009
madi

Ce frumos si curat scrii! Ma bucur sa te regasesc printre cuvintele pe care cu iscusinta le asterni. Minunata carte, preferata mea ramane insa ‘Albastru pur’.

2 07 2009
alicioaika

Multumesc 🙂 Si preferata mea tot “Albastru pur” este, dar fiecare are un farmec aparte – “Fata cu cercel de perla” imi place pentru modul in care combina vizualul cu senzitivul, iar “Ingeri cazatori” imi place pentru ca arata intr-un mod diferit problema sufragetelor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: