In loc de inceput…

5 03 2009
…voi vorbi despre obsesii. Cu totii le avem, fie ca recunoastem sau nu, atat fata de altii, dar mai ales fata de noi insine. De ce simtim nevoia sa avem obsesii, sa le hranim, sa le crestem pentru ca apoi sa le parasim pentru noi obsesii, mai mari, mai profunde, mai rascolitoare? Este o buna tema de meditatie, pentru ca toate aceste intrebari sunt simple retorisme, nu am un raspuns…poate ca este o alta forma de spiritualitate.

Dar, totusi, pot spune de ce am ales sa vorbesc despre obsesii ca prim post…pentru ca obsesiile mele se invart in jurul cartilor si filmelor si mi-am propus sa scriu despre ele. Nu, nu doresc sa creez un blog de dezvaluiri intimiste, ci un blog al spiritului critic in care sa analizez, sa despic firul in cat mai multe ite si sa formulez propriile concluzii despre ceea ce citesc, vad,ca doar suntem bombardati zilnic de cultura media.

De aceea, voi vorbi despre cea mai recenta obsesie pe care am capatat-o, ca rezultat al obsesiei generale pentru asa zisa “popular culture”…TWILIGHT. Pro sau contra? Am citit atatea recenzii, atatea comentarii, am auzit atatea discutii, dar cum sunt omul care isi face o parere indiferent de ce zic ceilalti, nu pot afirma decat ca este o carte foarte bine scrisa si un film care respecta foarte bine linia cartii.

Importanta este, insa, perspectiva de la care pornim si asteptarile pe care le avem in raport cu genul acesta de literatura…vorbim, totusi, de o literatura fantasy, creata pentru a fi vanduta, nu pentru a fi comparata cu marile capodopere ale literaturii clasice. Dar cum din fiecare poveste avem ceva de invatat…din aceasta poveste putem invata despre dragoste, si nu doar o pasiune adolescentina, ci dragoste in sensul cel mai pur, dincolo de metafora vampirului sau a varcolacului. Este vorba de dragostea care transcede barierele, o dragoste care este atat de vehiculata de teoria postmodernitatii in care traim, dar care, in practica, inca se loveste de barierele pragmatice ale clasei sociale, venitului, familiei etc. Poate ca ramane doar un ideal, doar un construct cultural al altor naratiuni scrise sau vizuale. Oricum specialistii in psihologia afectelor afirma ca iubim in functie de cultura noastra generala, in functie de bagajul de cunostinte literare pe care il avem…

Asa ca, daca doriti sa iubiti romantic, este o carte buna pentru a va inspira…Avand patru volume care au ca substrat patru povesti clasice de iubire: “Twilight”-“Pride and prejudice” (Jane Austen), “New Moon”- “Romeo and Juliet” (W. Shakespeare), “Eclipse”-“Wuthering Heights” (E. Bronte) si “Breaking Dawn”-“A Midsummer Night’s Dream” (din nou Shakespeare), aceasta poveste arata modul in care evolueaza o relatie romantica, din foarte multe perspective, inclusiv un clasic triunghi amoros, care, insa se dovedeste in final un fals conflict.

Pentru ca Twilight este o experienta ce trebuie traita de fiecare si pentru ca este o obsesie care trebuie simtita, nu analizata, ma voi opri aici cu dezvaluirile…Restul ramane sa aflati singuri si sa hotarati daca sunteti pro sau contra…

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: